Entiseen tapaan kehittelin ideoita syksyn hämärässä ja valmistelin laattoja ja sitten yhtäkkiä edellisvuonna aloitetut teokset hioutuivat valmiiksi tiiviin kevään aikana Galleria G:hen toukokuuksi.

Olin käynyt kuvausmatkoilla Pariisissa Louvressa ja Versailles’ssa, Tukholmassa Medelhavets Museetissa sekä Korfun Arkeologisessa museossa. Versailles’n puutarhasta kuvaamiini isoihin ruukkuihin sijoitin patsaiden kasvoja maailman eri museoista ja annoin teos-sarjalle nimen Aurinkokuninkaan ruukut. Versailles’n ruutukaavapuistossa palasin jälleen rakastamani puutarha-arkkitehtuurin pariin ja tein pienen sarjan Aurinkokuninkaan puutarhat.

Kun vuonna 1987 suunnittelin teos-sarjaa silloiseen Valtakunnan näyttelyyn Helsingin Taidehalliin, oli minulla alkuvaiheessa tasavertaisena aiheena puvut tai ruukut. Kun ruukun kääntää ylösalaisin tulee siitä puvun muoto ja päinvastoin. Ei itseään pääse kovin kauas karkuun.

Olen sijoittanut ruukku-teokset erilaisiin tiloihin; Minolaiset ruukut olen sijoittanut mielessäni lasiseen näyttelyvitriiniin; Etruskien ruukut on taas unohdettu kellariin ja Aurinkokuninkaan ruukut ovat tietysti ulkotilassa. Vahvimpia henkilökohtaisia tunnelatauksia liittyy teoksiin Suru ja Hiljaisuus, joiden syntyvaiheen aikana isäni menehtyi pitkällisen sairauden seurauksena.

Teos-sarjoihin Pompeijin kuningattaret ja Arkeologin postikorttikokoelma liittyy matkalta kerättyä valmista materiaalia. Postikortteja ja matkamuistovalokuvia, jotka löysin Edinburghista näyttelymatkalta. Ariadnen, Isiksen ja Uranuksen alareunaan olen ommellut silkkilangalla campipaperille vedostetun matkamuistokuvasarjan vuosisadan alun Pompeijista. Arkeologisia kaivauksia näyttelykokonaisuuteen liittyy oleellisesti myös Tuija Kankaan paperisavesta toteuttamat aidot keramiikkaruukut, korkeudeltaan noin 70 cm. Ruukkujen kyljissä on campipaperille vedostetut veistosten kasvot.

Kolmas näyttelykatalogi oli Arkeologisia kaivauksia. Taitto Jyrki Markkanen ja kustantaja Atena kustanut. Värierottelu Er-paino ja painopaikka Kalevan kirjapaino.

Ensimmäiset omat verkkosivut suunnitteli Päivi Hintsanen Coloria.net webdsgn:sta. Aineiston kokoaminen oli suuri työ, mutta todella palkitsevaa jatkon kannalta.

Yksityisnäyttelyt
Helsinki, Galleria G
Raision kirjasto
Lapinlahden kirjasto
Tampere, Galleria Saskia 

Ruotsi, Tukholma, Galleri Cupido

Näyttelyt
Hollola, Pyhäniemen kesänäyttely

Bibliografia
26.05.2000 Viikkoliite NYT Helsingin Sanomat Muut valinnat Kirsi Neuvonen | Galleria G
26.05.2000 Me Naiset Uutta tekniikkaa Kirsi Neuvonen Marianna Huhtanen | Galleria G
19.05.2000 Viikkoliite NYT Helsingin Sanomat Ripustamisen taide Suna Vuori | Galleria G
20.01.2000 Kodin Kuvalehti Jumalattaria keskisuomalaisesta lähiöstä Sinikka Sarrola | Yleisjuttu

Kirsi Neuvonen