Esittelyn on kirjoittanut Marjo-Riitta Simpanen.
» Lataa esittely PDF-muodossa.

Taideteoksen arvo kasvaa kun sitä katsotaan
Taideteos on taiteilijan toteuttama aikansa kuva, joka siirtää ajan kokemuksen ja tunteiden tulkinnan myös tulevaisuuteen. Parhaimmillaan teoksia katsotaan aina uudelleen ja uudelleen, uusin katsein, uusin tuntein ja uusin tulkinnoin. Taideteoksen arvo kasvaa aina kun teosta katsotaan, kun se herättää tunteita ja kun sen sanoma kestää aikaa.
- Kirsi Neuvonen -

 Kirsi Neuvosen muotokuva

Matka menneisyyteen on pitkä
sinistä taivaanrantaa on rauhoittavaa katsella
ja horisonttia kohti on helppo kävellä

Paluumatka vei voimat
usva häivyttää muistikuvien terävyyden
ja minun pitää löytää kaikki uudelleen.


- Kirsi Neuvonen, 2000 Arkeologisia kaivauksia, Atena kustannus

Mikä on olennaista Kirsi Neuvosen taiteessa ja miten sitä kuvailisin? Ensimmäiseksi mieleeni tulee täyteläiset värit ja se, että teokset ovat naisen tekemiä. Neuvosen grafiikka on herkkää, koristeellista ja harmonista.

Taiteilijalle itselleen on tärkeää, että teokset elävät omaa elämäänsä ihmisten arjessa ja juhlassa. Kyse ei ole kaunistelusta, sillä osa kuva-aiheista on säröisiä, joskus lähes kömpelöitä. Teokset kiinnostavat yleisöä ehkä siksi, että ne ovat perinteisellä tavalla kauniita.

Neuvonen tekee teoksensa itselleen, mutta ei pelkästään itseään varten. Hän ajattelee yleisöään ja keskustelee mielellään teostulkinnoista katsojien kanssa. Toimiakseen taide tarvitsee aina kokijan ja tulkintoja on yhtä monta kuin katsojia.

Taiteilija tekee haaveistaan totta tehdessään työtään. Teoksiin on usein kuvattu nainen tai eläin, ehkä pelkkä leninki. Vedoksista löytyy puita, kukkia yksin tai ruukussa, joskus kokonainen puutarha tai arkkitehtoninen rakenne. Yksittäiset vedokset ovat kuvallisesti monikerroksisia. Niissä on myös huumoria.

Neuvosen taidegraafikon ura on kestänyt kolmekymmentä vuotta. Monet teokset syntyvät sarjallisesti teeman tai teknisen kokeilun siivittämänä. Yli tuhannen vedoksen tuotanto on hämmästyttävä saavutus taiteilijalta, joka edelleen työskentelee intohimoisesti ja asettaa työlleen jatkuvasti uusia tavoitteita. Näyttely näyttelyltä Kirsi Neuvonen on uudistunut sekä aiheenkäsittelyssä että grafiikan teknisissä hienouksissa.

» Lataa esittely kokonaisuudessaan PDF-muodossa.

Tutustu myös Kirsi Neuvosen teksteihin taiteilijatyöstään.

Tutustu myös Kirsi Neuvosen Portfolio-kokonaisuuteen, jossa esitellään muutamia teoksia lähemmin.