Vuoden alussa 2009 olin saanut työrytmin jo paremmin haltuun ja näyttelyihin valmistautuminen oli jo perinteistä luovaa prosessia, jossa karsitaan kaikkea muuta, jotta työhuonetyöskentely sujuu. Pysähdyksiä ja kipupäiviä oli edelleen aina työrytmin vaativimmissa osissa. Teosten tekemisen lisäksi työaikaa täytyi jakaa myös Tarinagallerian nettisivujen käsikirjoittamiseen ja suunnitteluun. Vuoden alun pääpohdinta ja suunnittelu Antti Kettusen kanssa keskittyi siihen kuinka rakenne saataisiin toimivaksi koska kuva-aineisto valmistuisi kuitenkin viimehetkellä ennen Helsingin avajaisia. Suunnitelmat täytyi aluksi tehdä paljon mielikuvien ja oletusten varassa siitä että mitä ja minkälaisia teoksia saan lopulta valmiiksi ja mitä niistä loppujen lopuksi onnistuvat. Haastavinta oli, kuten aina kertoa ja tiedottaa teoksista tai kokonaisuudesta, jota ei ole vielä olemassa tai nähtävillä. Useimmiten kysymys onkin siitä että kuinka ymmärrettävästi voin kesken työprosessin selittää toisille teosten sisältöä tai värimaailmaa, kun niitä ei ole vielä näytettävissä. Tämä kuvan lihalliseksi tekeminen sanallisesti on tosielämää kuvataiteilijan työssä. Alussa on aina mielikuva ja sana. Katson itse teoksia aina sisältäpäin aina siihen saakka kunnes olen ne ripustanut vieraaseen neutraaliin näyttelytilaan. Vasta sen jälkeen voin kertoa niistä jotain itsellenikin oleellista ja ymmärrettävää tiivistettynä.

Teoksissa on läsnä ihminen ja tarina erilaisissa yhteyksissä. Mukana taustalla on Darwinin ja Kalevalan juhlavuotta jotka lähtivät kulkemaan vuoden aikana rinnallani tarinoissa ja aiheissa. Hain teoksiini uudenlaista pehmeyttä ja sattumanvaraisuutta ja saikin sitä niihin aavistuksen mukaan. Tekniikkaan otin mukaan suunnitelmien mukaan pehmeäpohjan ja se loi haluamaani pehmeyttä teoksien taustoihin. Samalla tuli mukaan myös spontaania sattumanvaraisuutta myös pintoihin. En vielä päässyt tavoitteisiini utuisista pehmeistä väriliukumista, sillä aiheiden valinnat ohjasivat minua kuitenkin toisaalle kuin olin alun perin mielikuvissani suunnitellut.

Maaginen mittauspiste -näyttelyitä siunaantui vuodelle 2009 loppujen lopuksi 4 eri puolilla Suomea. Tarinagalleria totuusvaitehtävä avattiin aprillipäivänä näyttelyn yhteyteen. Suunnittelijana oli Antti Kettunen, Markkinointiosuukunta Solidista. Tarinoita www.totuusvaitehtävä.fi sivuille kertyi noin 100 ja teoksia arvottiin kirjoittajille 3 kpl. Voittajat löytyivät Porista, Vaajakoskelta ja Kuopiosta. Esittelin näyttelyn ja Tarinagallerian Galleria Beckerissä, Jyväskylässä Graphica Creativan kansainvälisille taiteilijoille.

Vakituinen ammattitaitoinen vedostaja aloitti jo kolmannen työvuotensa. Keväällä 2009 Anu Vaalas-Schmidt San Franciscosta otti yhteyttä ja sovimme nettisivujeni kääntämisestä englanniksi syksyn aikana. Iso käännöstyö valmistuu 2010. Teoshallintajärjestelmän suunnittelu keskeytyi keväällä näyttelyiden ja Tarinagalleria vuoksi ja niin sisällön kokoamista jatkettiin loppusyksystä. Tiedon jäsentäminen ja sen loogiseen muotoon saattaminen on hidas prosessi. Loppusyksyllä aikatauluja otettiin kiinni.

Olin talven 2008-2009 mukana apuvalmentajana kahdessa koulutusjaksossa Creada luovien alojen koulutuksessa sekä suunnittelemassa alustavasti 2010 Creada koulutusta. Suurenosan työajasta kaappasi myös kesällä alkaneet omat uudet JET-tutkinto opinnot Tiimiakatemiassa. Kesälomaa täytti luentoaineiston kokoaminen syksyksi taiteilijoiden yrittäjyydestä Art360 Tampereen hankkeeseen.

Pidin keväällä Tarinaworkshopin Ikaalisissa Hope seminaarissa. Osallistuin Hopen lisäksi kahteen kansainväliseen Tiimimestarit Areenalla seminaariin ja kahteen Tulimyrksy seminaari päivään Jyväskylässä. Esittelin pikakutsulla kesällä luovanalan ja taiteilija toimintaani kansainvälisille vierailijoille Lutakon kahvilassa Jyväskylä Innovations kutsumana. Pajagalleriaa ja taiteellista työtäni esittelin myös Tiimiakatemian kansainvälisille opiskelijoille sekä aikuisopiskelijaryhmille.

Vuoden loppupuolella Suomen Taidegraafikoiden liiton yleiskokous valitsi minut viiden hengen taloustyöryhmään, joka valmisteli yleiskokoukselle esitystä tilitysvelan hoidosta jäsenistölle. Joulukuussa olin mukana Jyväskylän Taidemuseon järjestämässä Taidebasaarissa. Jyväskylän Yliopiston Gaalassa järjestetyssä huutokaupassa lahjoittamani teos myytiin yliopiston rahoituksen hyväksi.

Yksityisnäyttelyt
Helsinki, Galleria Duetto, Maaginen Mittauspiste 1
Parkano, Art Festivo, Parkanon kaupungintalo, Kuvapuutarha
Tampere, Hatanpäänpuiston Kahvila Arboretum, Kuvapuutarha
Jyväskylä, Galleria Becker, Maaginen Mittauspiste 2
Pori, Galleria Angelo, Maaginen Mittauspiste 3
Kuopio, Galleria Carree, Maaginen Mittauspiste 4

Näyttelyt
Hartola, Maila Talvio salonki
Punkaharju, Retretti

Bibliografia
5.3.2009 Ylä-Satakunta, Taiteilija suodattaa vuosisadoista omanlaiset kerrokset, Maarit Lehto
5.3.2009 Keski-Suomen Viikko, Katsoja luo oman tarinansa | Paula Siitari 
5.2009. Lakimiesuutiset Oikeudetalo-teos on muisto Themiksen temppelistä FT Virpi Harju 
16.4.2009 Keski-Suomalainen, Neuvonen on ryhtynyt uudeksi Lönnrotiksi, Marjatta Hietaniemi | Galleria Duetto
4.4.2009 Helsingin Sanomat, Salivahti, Neuvonen ei petä. Kasviaiheiset grafiikat herättävät sisäisen puutarhurin. Kaisa Heinänen
7.4.2009 Helsingin Sanomat, Taiteilija kerää tarinat talteen, Annika Väisänen | Galleria Duetto
9.4.2009 Suomen Kuvalehti, Kohtaamiset, Näyttelyt, Pauliinan Penttilä | Galleria Duetto
22.4.2009 Suur-Jyväskylän lehti, Viikon vieras, Vuoropuhelu katsojien kanssa kiinnostaa, Minna Keränen| Galleria Duetto | totuusvaitehtävä
5.9.2009 Satakunnan Viikko, Neuvonen toivoo tarinoita, Sanna Jääskeläinen | Galleria Angelo

Liquid error (sections/article-template.liquid line 25): The format option 'month_date_year' is not a supported format. — Kirsi Neuvonen